Wat is de beste plaats voor de combimelder?

De beste plaats om de combimelder op te hangen is tussen het toestel (meestal de cv-ketel of geyser) en de slaapkamers in. Dit is over het algemeen de gang.

Er wordt nogal eens beweerd dat koolmonoxide zwaarder is dan lucht. CO2 is wel aanzienlijk zwaarder.

In de onderstaande tabel kunt u duidelijk zien dat dit niet waar niet. CO  is zelfs lichter.

g/cm3     kg/m3

Koolstofdioxide (CO2) 0,0020 1,97
Koolstofmonoxide (CO) 0,0013 1,25
Lucht 0,0013 1,29

Koolmonoxide heeft echter een lager soortelijk gewicht dan lucht. Als deze uit een verwarmd toestel komt (wat uiteraard altijd het geval is) vermengt deze zich met de lucht en stijgt op.

Bij CO-metingen constateert met name daar het hoogste co-niveau.

Vandaar dat je de combimelder gerust aan het plafond kunt hangen. De beste plaats om de combimelder op te hangen is tussen het toestel (meestal de cv-ketel) en de slaapkamers in.

Dit is over het algemeen de gang.

Bij een gesloten cv- ketel is er in principe geen risico, tenzij deze niet jaarlijks wordt gecontroleerd. Ventilatie is in dat geval nog steeds aan te raden, maar niet noodzakelijk voor het voorkomen van koolmonoxide. Heeft u een oude CV ketel vraag dan na of de ketel is voorzien van een Oxistop

Een aparte koolmonoxidemelder kan het beste daar geplaatst worden waar men gewaarschuwd wil worden.

Dat is op slaaphoogte in de slaapkamer en op zithoogte in de woonkamer. Koolmonoxide is ongeveer even zwaar als lucht en verspreidt zich gelijkmatig door de kamer/het huis.

Voor extra veiligheid monteert u een 2de melder nabij de mogelijke veroorzaker

Indien deze mogelijke veroorzaker van CO is geplaatst in de badkamer, monteert u de melder op een logische lokatie tussen de slaapkamer en badkamer in.

Controlleer na montage of u de extra melder hoort in uw slaapvertrek.

De beste positie om de combimelder op te hangen is tussen de mogelijke bron van onvolledige verbranding (geiser, gaskachel, gashaard, gasapparaten e.) en de slaapkamers in.

Dit is over het algemeen de gang. Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding. Hierdoor komt tegelijkertijd ook warmte vrij, warme lucht stijgt op.

Een hoger gelegen plek is een betere locatie.

Een combimelder monteert u op het plafond.

 

Op de website van de gezamenlijke brandweer www.brandweer.nl treft u ook advies aan over de plaatsing van de combimelder.